MÜSİAD Konya Şubesi, günümüzün hızla değişen küresel dengelerini anlamak ve iş dünyasının geleceğine ışık tutmak amacıyla önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Stratejist ve uluslararası ilişkiler uzmanı Abdullah Çiftçi, “Yeni Dünya Düzeninde Türkiye’nin Ekonomik ve Stratejik Geleceği” başlıklı konferansıyla MÜSİAD Konya üyeleriyle bir araya geldi.
Açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Osman Ulular, "Bugün burada, iş dünyamızı ve ekonomimizi yakından ilgilendiren gelişmeleri daha geniş bir perspektiften değerlendirmek amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Sayın Abdullah Çiftçi; derin birikimi, öngörüleri ve analizleriyle bizlere yalnızca bugünü değil, yarını da daha net görme imkânı sunuyor. Çünkü biliyoruz ki, bilgi ve strateji ile desteklenmeyen bir ticaretin kalıcılığı sınırlı kalır. Katılımlarınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyor; bu verimli programın hepimiz adına hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Yapay zekâ, otonom teknolojiler ve dijitalleşmenin iş dünyasında yarattığı dönüşüme dikkat çeken Abdullah Çiftçi, özellikle e-ihracat, yapay zekâ operatörlüğü ve teknoloji fonları gibi kavramların yakın gelecekte büyük önem kazanacağını vurguladı. Çiftçi, “150 kişinin yaptığı işi, yapay zekâ ve dijital altyapılarla 5 kişilik bir ekiple yönetebilirsiniz. Bu dönüşüme direnç değil, adaptasyon kazandırır” dedi.
Türkiye Enerji ve Güvenlik Alanlarında Kilit Bir Ortak
Çiftçi, ABD-Çin ticaret savaşı, Avrupa Birliği’nin güvenlik ve enerji politikaları, Rusya’nın rolü, ve Türkiye’nin yükselen jeopolitik değeri üzerine değinerek, Trump döneminden itibaren ABD’nin küresel deniz yollarını kontrol etme çabasını, Grönland ve Panama Kanalı üzerinden örnekleyen Çiftçi, Avrupa’nın enerji krizine sürüklendiğini ve bu noktada Türkiye’nin enerji ve güvenlik alanlarında kilit bir ortak haline geldiğini belirtti.
Türkiye ve Yeni Dünya Düzeni
“Avrupa panik halinde. Ne üretim gücü ne de askeri kapasitesi yeterli. Türkiye’ye mecburlar” diyen Çiftçi, ayrıca Afrika’da ve Avrasya’da şekillenmekte olan yeni ekonomik bloklara ve Türkiye’nin bu oluşumlar içerisindeki rolüne dikkat çekti. Burkina Faso, Mali ve Nijer örneğiyle, Batı’da çözülmelerin, Doğu’da ise yeni birlikteliklerin oluştuğunu ifade etti.
Terörle Mücadele ve Bölgesel Güç Mücadelesi
Suriye, Irak, Lübnan ve Mısır’da Türkiye’nin yürüttüğü askeri faaliyetlerin, sadece güvenlik değil aynı zamanda bölgesel denge açısından stratejik olduğuna değinen Çiftçi, İsrail’in bu durumdan rahatsızlık duyduğunu; savaş sonrası Ortadoğu’daki haritanın İsrail aleyhine yeniden şekilleneceğini belirtti.
Geleceğe Yatırım: Teknoloji ve Dijital Dönüşüm
Konferansın son bölümünde Konyalı iş insanlarına seslenen Çiftçi, “Elinizde paranız varken bir teknoloji fonu oluşturun. Yazılımcı gençleri destekleyin. Yapay zekâ ve dijitalleşmeye odaklanın. 4. Sanayi Devrimi başladı ve siz bu dönüşümün dışında kalmayın” çağrısında bulundu.
Konferans sonunda, MÜSİAD Konya üyeleri, Abdullah Çiftçi’yle günümüz dünyasını anlamak ve geleceği inşa etmek adına önemli fikir alışverişlerinde bulundular.