Haberler

MÜSİAD Konya Ticaretin Geçmişine Işık Tuttu

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından tarihi mirasa sahip çıkmak ve geçmişten geleceğe ticaretin gelişimini temsili olarak ortaya koymak için buyıl 5'incisi düzenlenen “Mâzi’den Âti’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü” programı MÜSİAD Konya Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı’nda gerçekleştirildi. 

Katılımcılar, yapılan duanın ardından at ve develerden oluşan temsili ticaret kervanı ile 2,5 km yol yürüyerek Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı’na ulaştı. Kervan katılımcılar tarafından karşılandı. Kervan katılımcılar tarafından karşılandı. Gerçekleştirilen kervan yürüyüşü ile birlikte ticaret geçmişine ışık tutmuş oldular.

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, helal kazanç ve ticaretin önemine değindi. Ahilik, işte böyle bir medeniyet içerisinde doğan ve yaşayan Türk esnafının ve birçok meslek grubundan zanaatkârın Ahi Evran-ı Veli önderliğinde bir araya gelerek 13.yüzyıl başında Konya, Kayseri ve Kırşehir’de teşekkül ettirdiği esnaf teşkilatının adıdır. Ahilik teşkilatı, akıl, ahlak, bilim ve çalışma olarak dört temel esas üzerine kurulmuştur. Bugün temel ilkelerini batıdan almaya çalıştığımız tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, meslek odaları gibi birçok kavramın temelinde Ahilik teşkilatı vardır. MÜSİAD olarak, Ahilik kavramını, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültür olarak görüyoruz. Bu sebeple, vizyonumuzun ilk kelimesini Ahilik olarak seçtik. Ülkemizin kalkınmasının, katma değerli üretim ve ihracatla olacağı konusunda toplum olarak hemfikiriz. İşte bunu biz gerçekleştireceğiz. Bugünün ahileri bizleriz. MÜSİAD Konya olarak, özümüzde, tarihimizde, geleneklerimizde var olan değerlerimizi günümüz iş dünyasında yaşatmak için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 

 

Kervan yürüyüşünün hayırlar getirmesini dileyerek, gelecek yıllarda da devam etmesi temennisinde bulunan Sanayi Odası Başkanvekili Veli Tekelioğlu’nun ardından sözü alan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak ise, “Ahinin işi hak kapısıdır, samimiyetle girilir hürmetle çalışılır ve kazanç helal yolda harcanır. Konyalı esnafımız bu bilinçle hareket etmektedir” diye konuştu. 

 

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “Köklü medeniyetin bugünkü temsilcileriyiz. Binlerce yıllık insanlık tarihine ev sahipliği yapmış bu şehrin, kutlu devletlerdeki başkentlik dönemlerinde dünyaya mal olacak büyük organizasyonları gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu topraklarda emek vermiş, bizlere emanet bırakmış ecdadı hayırla yad ediyoruz. Bir medeniyet kolay kurulmamaktadır. Tüm kurumlarıyla, kurallarıyla insanlığa hizmet edecek ve dünya barışını sağlayacak gayretler göstermişlerdir. Bugün de bizler aynı azimle çalışmalarımızı sürdürüp bu gelenekleri de devam ettirmekteyiz” şeklinde konuştu. 

 

Türk milletinin büyük bir birikime sahip olduğunu ve ecdat tarafından önemli değerlerin miras bırakıldığını belirten Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak da, “burada tarihi olayları hatırlıyoruz. Bu coğrafyalarda atalarımızın nelere tanıklık ettiklerini, neler yaşayıp hissettiklerini, burada canlandırma yoluyla da olsa fark etmek için bu faaliyeti düzenlemiş bulunuyoruz. Bu sene 5.’si yapılıyor. İnşallah uzun yıllar devam eder. Ecdadımızdan dolayı ne kadar şanslı olduğumuzu, ne kadar büyük bir birikimin, şuanda evrensel değerler olarak sık sık gündeme getirilen fakat samimiyetinden şüphe duyduğumuz olguların atalarımız tarafından nasıl yaşandığına ve bizlere miras bırakıldığına hep beraber şahit oluyoruz. Hanlar, kervansaraylar atalarımızın ince ruhunu, zevkini, estetiğini, kullanış şekli itibarıyla da ticaret yapana, yolda kalana, yoldan geçene ne kadar yakınlık gösterileceğine, yardım edileceğine dair bizlere kanıtlar sunuyor. 3 gün boyunca buralarda kalabiliyor ve yiyip içebiliyorlar. O zamandan verme, dayanışma, yardımlaşma üzerine böyle bir sistemi kurmuş atalarımız vardır. O yüzden biz bu işe önde başlamışız. Hem dinimizin, hem milletimizin bize öğretmiş olduğu değerler, şuanda bütün dünyanın samimi olan ülkelerinin peşinde koştuğu değerler bize atalarımızdan kalmıştır. 

Geçmişten gelen ticaret ahlakıyla bugün Konya’dan 180 ülkeye ihracat yapılmaktadır. Bu asaletin, inceliğin de çok güzel bir örneğinin içinde bulunuyoruz. En güvenli şekilde konaklayabilecekleri kervanlarımız vardır. 1207 yılında yapılmış, aradan 800’den fazla sene geçmiş, küçük bir restorasyonla şuanda hala kullanılabiliyor. Ecdadımız işte işini böyle sağlam yaparlarmış. Yüzyıllar sonra torunlarının torunları gelip burada program yapabiliyor. Ahilik haftasıyla ilgili faaliyetlerimiz olmaktadır. Bu işin özüne baktığımızda ahilik yalnızca esnaflarla ilgili değildir. Ahiliğin ana ilkelerine baktığımızda, iş ahlakıyla başladığını görürüz. İşe çıraklığından başlayarak ustalaşıldığını biliyoruz. Biz de Konya olarak 212 sene Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış, bu kültürü içine sindirmiş ataların torunları olarak, bugün bu ticaret kervanını canlandırdık. O zamanlar develerle giden ticaret kervanı bugün Konya’dan, tırlarla, uçaklarla, gemilerle dünyanın 180 ülkesine ulaştırıyoruz. Şuanda şehrimizin ihracatı 1,8 milyar dolar seviyelerinde olsa da inanıyoruz ki, çok yakın gelecekte bu rakamlar katlanacaktır. Bu geleneklerin bu şekilde yaşatılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çağdaşlaşma adına adetlerimizin yok olmasını istemiyoruz” dedi. 

 

Program, katılımcılar yemek ikramı ile sona erdi. 

ÖncekiMÜSİAD 2020 Haziran Ayı Sameks Verileri Açıklandı
Sonraki5. Geleneksel MÜSİAD Mazi’den Ati’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü Programı