Haberler

ZİMEM DEFTERİ YAŞATILMAYA DEVAM EDİYOR

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi, Osmanlı'dan kalan "ZİMEM defteri" satın alma geleneğini devam ettiriyor. MÜSİAD Konya Şubesi, üyelerinin katkı ve katılımıyla, ödeme güçlüğü çeken kişilerin bakkal borçlarının ödendiği "ZİMEM defteri satın alma" geleneğini, bu yıl da sürdürüyor.

Konya şehir merkezinde belirlenen bakkalları ziyaret eden MÜSİAD Konya yönetim kurulu üyeleri, ödeme güçlüğü çekenlerin veresiye defterini satın almak istediklerini belirtiyor. Bakkalın defter üzerinde yaptığı çalışmada, zor durumda olanların borcu belirleniyor. MÜSİAD Konya, söz konusu borçları ödeyerek, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve küçük esnafa destek olarak toplumsal dayanışmaya büyük bir katkı sağlamış oluyor.

Ecdadın mirasını yaşatmaya çalışıyorlar

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı; ramazan ayında yapılan Osmanlı geleneğini, Konya Şubesi olarak uzun yıllardır sürdürdüklerini, bu uygulamayla hem ihtiyaç sahibi vatandaşlara hem de borcu tahsil etmekte zorlanan bakkal esnafına yardımcı olduklarını ifade etti.

Gelir durumu düşük kişilerin yaşadığı mahallelerdeki bakkallarını gezdiklerini anlatan Kağnıcı, "Ecdadımızın toplumsal dayanışma örneği olarak miras kalan bu güzel geleneğini yaşatmaya çalışıyoruz. Referanslı bakkalları tercih ediyoruz, güvendiklerimize gidiyoruz. Çünkü burada büyük bir vebal var. İnsanların maddi durumunu bakkallar daha iyi biliyor. Onların tavsiyesi üzerine hareket ediyoruz." diye konuştu.

 

Gelenekle hem borçlular hem de bakkal sevindiriliyor

Kağnıcı, ramazan ayı boyunca uygulamanın sürdüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu ramazan ayında da çok sayıda bakkalın defterini satın aldık ya da borçları sildirdik. Rahmet, bereket ve yardımlaşma ayı olan ramazanın bu yönünü ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza gösteriyoruz. Yardımlaşma tam da bu günlerde gerekli oluyor. Biz de üyelerimizin katkılarıyla böylelikle iki yönlü bir fayda sağlamış oluyoruz. Bu süreçte bakkalların da nakit ihtiyacını karşılıyoruz. Maddi durumu sıkıntılı kardeşlerimizin de borçlarını kapatmış oluyoruz.“

Bu geleneği bilmeyen bazı bakkalların büyük şaşkınlık yaşadığını anlatan Kağnıcı, birlik ve beraberliğe katkı sağlayan bu geleneği yaşatmaya devam edeceklerini, başta hayırsever üyeleri olmak üzere ramazan ayı vesilesiyle bu güzel uygulamaya katkı veren herkese teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

 

ÖncekiMÜSİAD KONYA HATAY’DA 1000 RAMAZAN KOLİSİ DAĞITTI
SonrakiMÜSİAD KONYA BAYRAMLAŞMA PROGRAMINDA ÖNEMLİ MESAJLAR VERİLDİ